Publicada l’actualització de la guia europea del maneig de l’ELA

L’Acadèmia Europea de Neurologia (EAN) acaba de publicar una actualització de la Guia per al maneig de l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), que aborda i posa al dia de forma exhaustiva tot el coneixement que es té avui sobre aspectes fonamentals de l’abordatge de la malaltia: intervencions farmacològiques i no farmacològiques, atenció holística i suport psicològic.

Philip Van Damme, neuròleg de l’Hospital Universitari de Leuven (Bèlgica) i un dels experts que ha participat en la redacció del document, assegura que es tracta d’un recurs “valuós per a tots els involucrats en la cura de les persones amb ELA”.

Experts de 14 països han participat en l’elaboració de la guia, que inclou recomanacions sobre els tractaments, suport nutricional i respiratori, ajuts a la comunicació, suport psicològic, tractaments per als símptomes comuns de l’ELA (per exemple, rampes musculars pseudobulbar, mucositat espessa, sialorrea, dolor), i el final de la vida.

La nova guia actualitza una primera publicació de l’any 2012 i reconeix l’atenció multidisciplinària com a l’element que continua sent la pedra angular del tractament de l’ELA. Per aquesta raó l’hi dedica una part destacada a l’actualització de diversos aspectes d’aquest enfocament. També incorpora teràpies emergents encara no disponibles a Europa, però aprovades per l’agència nord-americana del medicament (FDA). “Tot i que oferir recomanacions sobre teràpies en desenvolupament va plantejar dificultats, ens hem basat en les proves disponibles, reconeixent la necessitat d’actualitzacions contínues en el futur”, afirma Van Damme.

En l’elaboració de l’actualització de la guia ha col·laborat la Xarxa Europea de Referència per a Malalties Neuromusculars (ERN EURO-NMD) i ha comptat amb el suport de la xarxa europea ENCALS i de l’Organització Europea de Professionals i Pacients amb ELA (EUpALS). A més, l’organització Cochrane Response ha contribuït a l’avaluació de les evidències disponibles.

La Unitat de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge treballa des de fa anys amb la guia com a eina de capçalera.

Podeu accedir a la guia en aquest enllaç

Posted in General | Tagged , , , | Comments Off on Publicada l’actualització de la guia europea del maneig de l’ELA

L’assaig clínic TUDCA-ALS no obté resultats positius

El consorci TUDCA-ALS, integrat per 25 centres de recerca de 7 països europeus, ha comunicat que l’assaig clínic fase 3 amb l’àcid tauroursodesoxicòlic no ha assolit el seu objectiu primari: la reducció en la progressió de l’ELA d’acord a l’escala ALSFRS-R, que mesura els canvis funcionals i motors durant la malaltia.

L’estudi no ha assolit el seu objectiu primari, definit com la diferència entre els pacients que responien i els que no responien al mes 18. A més, no s’han trobat diferències estadísticament significatives entre TUDCA i placebo per als resultats secundaris, inclosos el temps de supervivència i els canvis en biomarcadors com la proteïna lleugera de neurofilaments.

En una nota feta pública pel consorci TUDCA-ALS, el professor Alberto Albanese, director de l’estudi i de la Unitat de Neurologia de l’Hospital Humanitas de Recerca a Milà (Itàlia), afirma que “estem molt decebuts en veure que no s’ha demostrat un benefici global. Atesa l’heterogeneïtat de l’ELA, és important explorar si la manca d’efecte va ser uniforme a tota la població de l’assaig. Per tant, s’està fent una anàlisi exhaustiva de subgrups basat en punts temporals intermedis”. L’investigador conclou que “ens agradaria expressar la nostra profunda gratitud a les persones amb ELA que tan generosament han participat en l’assaig.”

Vegeu la nota oficial del Consorci TUDCA-ALS

L’assaig es va dur a terme en plena pandèmia Covid-19 i es va enfrontar a nombrosos reptes plantejats per les onades pandèmiques repetides. Entre altres coses, a l’inici de l’assaig es va produir un descens dels 440 participants previstos a 336. Finalment, al voltant de la meitat dels pacients van finalitzar l’assaig.

La Dra. Mònica Povedano, responsable de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) considera que atesos els resultats de l’assaig TUDCA i d’altres recents com el de l’edaravone i el Phoenix “cal que la comunitat científica es replantegi la forma en s’estan fent els assajos clínics i com s’haurien de buscar noves dianes terapèutiques o bé com implicar-se més amb una diana concreta si volem aconseguir l’objectiu principal dels assajos: l’alentiment de l’evolució de l’ELA i l’augment de la supervivència dels pacients”.

Ara, el consorci TUDCA-ALS està portant a terme tasques addicionals, incloent-hi anàlisis estadístiques de dades i biomarcadors en diversos punts temporals, per obtenir una comprensió més clara dels efectes de TUDCA en pacients de progressió lenta en comparació dels de progressió ràpida. Aquestes anàlisis es presentaran a la reunió de la Xarxa Europea per a la Cura de l’ELA (ENCALS) que se celebrarà a Estocolm el juny del 2024.

Sobre el Consorci TUDCA-ALS

Estudis prèvies havien constatat propietats neuroprotectores del TUDCA, evitant la mort de les neurones motores. Un assaig clínic de fase 2b va demostrar que els pacients que van rebre TUDCA a més de riluzol durant 54 setmanes van tenir una mitjana de supervivència perllongada de 4-5 mesos.

El consorci TUDCA-ALS va ser organitzat per l’Hospital de Recerca Humanitas, patrocinador de l’estudi. El consorci estava format per experts de la Universitat Ulm (Alemanya), la Universitat de Sheffield (Regne Unit), el Centre Hospitalier Regional Universitaire de Tours (França), la Katholieke Universiteit Leuven (Bèlgica), l’Universitaire Medisch Centrum Utrecht (Països Baixos), el Trinity College Dublin (Irlanda), Bruschettini s.r.l. (Itàlia), l’Istituto Superiore di Sanita (Itàlia) i la Motor Neurone Disease Association (Regne Unit).

L’assaig va ser finançat pel programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea.

Posted in General | Tagged , , | Comments Off on L’assaig clínic TUDCA-ALS no obté resultats positius

El Congrés engega la tramitació de la llei per a l’atenció de les persones afectades d’ELA

El passat 12 de març, el Ple del Congrés dels Diputats va acordar de forma unànime iniciar la tramitació de la Proposició de Llei Orgànica per a l’atenció integral de les persones afectades por l’ELA. Des de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) celebrem aquesta i d’altres iniciatives i canvis legislatius que han de contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies.

Segons informa el Congrés en una nota informativa, la proposició de llei orgànica, presentada pel Grup Popular, té per objecte “fer reals els progressos en termes concrets de dependència, discapacitat, consum i investigació” a través de diverses reformes legislatives en aquest sentit.

D’aquesta forma, la iniciativa proposa el reconeixement “efectiu” de la situació de dependència en els pacients amb ELA “a partir del diagnòstic clínic de la malaltia” incloent així “l’accés als serveis i prestacions que corresponguin a la persona en situació de dependència en funció del grau que se’l reconegui”.

De la mateixa manera, afegeix que les administracions públiques “promouran programes i accions formatives acreditades i específiques sobre l’ELA” per millorar la capacitació dels professionals i cuidadors.

En segon lloc, la iniciativa planteja el reconeixement dels pacients com a persones amb discapacitat “amb un grau igual al 33% amb caràcter general a partir del diagnòstic clínic de la malaltia”, així com també el seu reconeixement com a “consumidors vulnerables”.

La iniciativa planteja actualitzar la cartera de serveis i prestacions del Sistema Nacional de Salut per al tractament de l’ELA i crear un registre estatal de pacients afectats per aquesta malaltia amb l’objectiu de “proporcionar informació epidemiològica sobre la incidència, la prevalença i els factors determinants associats a la malaltia, així com per facilitar informació amb què orientar la planificació, la gestió sanitària i l’avaluació de les activitats assistencials”.

A més, la proposició de llei comporta la creació d’un pla estatal d’atenció, cures i serveis sociosanitaris per als pacients amb ELA, així com un pla estratègic per desenvolupar l’activitat assistencial dels centres, els serveis i les unitats de referència del Sistema Nacional de Salut focalitzats en el tractament de la malaltia. Alhora, s’inclou la creació i la posada en funcionament d’un centre nacional de recerca que té per objecte “el foment de la investigació i la divulgació sobre la pròpia ELA”.

D’altra banda, una setmana després, el 20 de març, el Ple del Congrés va aprovar la presa en consideració d’una iniciativa legislativa relativa a la millora de la qualitat de vida de les persones amb ELA. Així, la Cambra ha aprovat començar la tramitació parlamentària de les dues iniciatives.

Es va prendre en consideració per unanimitat la Proposició de Llei, a proposta del Grup Junts per Catalunya, relativa a “millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi lateral amiotròfica” (ELA). El text planteja un conjunt de canvis legislatius “centrats a garantir el finançament adequat per part de l’Estat en aquest àmbit”.

Aquí podeu veure el vídeo d’instagram

El Govern anuncia també un seguit de mesures

Coincidint amb l’aprovació de la tramitació de la nova llei, els ministeris de Sanitat i Drets Socials, Consum i Agenda 2030 també han anunciat un conjunt de mesures per atendre les necessitats específiques de persones amb malalties neurodegeneratives i els seus familiars.

D’aquesta forma, el Ministeri de Sanitat desenvoluparà en un termini màxim de sis mesos un programa específic de prestacions a l’àmbit de la rehabilitació i de la medicina física per a persones amb malalties neuromusculars (i d’altres malalties que necessitin tractament rehabilitador). D’altra banda, Sanitat durà a terme una actualització del document d’Abordatge de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica, que data de l’any 2017. Així mateix, s’engegaran les recomanacions de l’avaluació de l’Estratègia de Malalties Neurodegeneratives relacionades amb la prevenció, l’atenció i la recerca en aquest grup de patologies. I en tercer lloc, el Ministeri de Sanitat emprendrà una revisió de la Cartera de Serveis del SNS, dins de la Comissió de Prestacions, Assegurament i Finançament, del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, quant a les malalties neuromusculars, especialment a l’ àmbit de les ortopròtesis.

Per la seva banda, el Ministeri de Drets Socials crearà un canal ràpid perquè les persones que hagin estat diagnosticades de malalties neurodegeneratives de ràpida evolució i que necessitin atenció amb urgència puguin ser valorades amb caràcter prioritari i mitjançant un tràmit d’urgència per accedir-hi menor termini de temps possible, als serveis i prestacions del sistema per a l’autonomia i atenció a la dependència. Aquesta mesura es posarà en marxa mitjançant una reforma de la Llei de dependència. Seguirà així els passos del Reial Decret del Nou Barem de Valoració de la Discapacitat, que va presentar el ministeri esmentat, i que va suposar també la creació d’un canal ràpid per reconèixer, de manera més immediata, la discapacitat a pacients amb aquestes patologies.

A més, amb la reforma de la Llei de Dependència, el Ministeri de Drets Socials impulsarà la revisió del catàleg de prestacions del Sistema per a l’Autonomia i l’Atenció a la Dependència.

Posted in General | Tagged , | Comments Off on El Congrés engega la tramitació de la llei per a l’atenció de les persones afectades d’ELA

L’assaig clínic amb l’Albrioza no mostra impacte en l’alentiment de l’evolució de l’ELA

Els resultats de l’assaig clínic fase III Phoenix, impulsat pel laboratori Amyliyx per avaluar la capacitat del fàrmac Albrioza (AMX0035) d’alentir l’evolució de l’ELA no han estat positius, segons ha anunciat en un comunicat la companyia.

Això suposarà que el laboratori no demanarà l’autorització de l’Albrioza a l’Agència Europea del Medicament (EMA). El fàrmac si es comercialitza a Canadà i els Estats Units des de fa uns mesos.

Segons indiquen Justin Klee i Joshua Cohen, codirectors executius d’Amylyx, en un comunicat, “estem sorpresos i profundament decebuts pels resultats de Phoenix després de les dades positives de l’assaig Centaur. La nostra principal prioritat en aquest moment és compartir la informació amb les persones que pateixen ELA i els seus metges; això forma part del nostre compromís continu amb ells i amb la nostra missió”.

L’equip del laboratori agraeix la dedicació dels participants en l’assaig, els investigadors i equips dels centres d’estudi i afegir que “amb les dades recollides de 664 participants, estem segurs que hi haurà aprenentatges importants que ajudaran la investigació futura de l’ELA”.

Els pacients participants procedeixen de 69 centres d’Europa i els EUA. A Espanya, van ser cinc els hospitals els que van formar part d’aquest assaig: l’Hospital de Bellvitge; l’Hospital Universitari de Donostia; l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe (València); l’Hospital San Rafael (Madrid) i l’Hospital del Mar (Barcelona).

Vegeu el comunicat íntegre d’Amyliyx

En opinió de la Dra. Mònica Povedano, cap de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital de Bellvitge (HUB), “això ens mostra que en malalties com l’ELA necessitem assajos de un termini més llarg de temps, perquè és aleshores quan podem veure un impacte en la progressió de la malaltia”.

Destaca, a més, “que el futur no ha de ser decebedor, sinó esperançador, hem de recopilar tota la informació que ens han aportat els assajos fallits d’aquests dos darrers anys i veure on estan els errors, si a les dianes terapèutiques, si hem d’utilitzar més d’una, o en l’estratificació dels pacients, perquè no dividim o apliquem el tractament idoni per a cada pacient”.

La Dra. Povedano considera que s’ha de reforçar encara més el treball de plataformes de recerca com Precission ALS, en que participa l’HUB, “perquè son plataformes de maneig de dades, no només clíniques, sinó també de biomarcadors i proves d’imatge, el que ens permetrà conèixer millor els subtipus de pacient i la progressió de la malaltia i aleshores podrem estratificar i personalitzar”.

Posted in General | Tagged , , | Comments Off on L’assaig clínic amb l’Albrioza no mostra impacte en l’alentiment de l’evolució de l’ELA

L’associació Swim For ELA dona 61.000 euros per a la recerca

Una delegació de Swim For ELA, associació sense afany de lucre que organitza campanyes solidàries per millorar la qualitat de vida dels pacients d’ELA, va lliurar el 6 de febrer una donació de 61.044,5 euros al Laboratori de Recerca de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona (UFMM) de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i del grup de recerca de Malalties Neurològiques i Neurogenètica de l’IDIBELL.

Els representants de Swim For ELA han pogut conèixer de prop les instal·lacions i el treball dels metges i investigadors al Laboratori de Recerca, situat a l’IDIBELL, i a la unitat de motoneurona, a l’HUB. Per part de Swim for ELA van venir Siscu Morell (tresorer), Jordi Cervera (secretari), Sisca Guasch (vocal), Dani Rossinés i Joana Bono, ambdós relacions públiques de l’associació, que van ser rebuts per una representació de l’equip assistencial de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona de l’Hospital de Bellvitge i del grup de recerca de l’IDIBELL, encapçalada pels Drs. Toni Martínez-Yélamos, cap del Servei de Neurologia, i Mònica Povedano, responsable de la UFMM.

L’aportació de l’associació servirà per consolidar diferents projectes de recerca bàsica, translacional i aplicada. “Sense la vostra col·laboració no haguéssim pogut crear el laboratori de recerca ni impulsar els nous projectes, els quals ja estan començant a donar resultats”, va agrair la Dra. Povedano. I va afegir: “la vostra aportació va molt més enllà de l’econòmica, saber que ens doneu suport ens dona energia per seguir investigant per trobar les bases moleculars, biomarcadors i nous tractaments per aquesta malaltia”.

L’associació, creada l’any 2022 i, impulsada per una família afectada d’ELA i altres persones molt sensibilitzades amb la causa, porta ja temps realitzant activitats solidàries sobretot a la província de Tarragona com la travessa Swim for ELA, concerts, curses, sopars, així com altres aliances per aconseguir donacions i, posteriorment, fer-ne entrega a investigadors i entitats relacionades amb l’ELA, com poden ser la Fundació Miquel Valls, l’IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge.

Sens dubte, l’activitat més coneguda de Swim for ELA és la travessa nedant en aigües obertes, de 23 km i per equips, que el proper 11 de maig celebrarà la seva 3a edició entre Calafat i Cambrils. La inscripció ja es oberta i fins ara ja han confirmat la seva participació 16 equips. Cada equip, format per entre quatre i sis membres, haurà de mantenir com a mínim un integrant nedant en tot moment, en una prova de relleus no competitiva, on guanya qui reculli més fons per a la investigació. L’any passat van aconseguir recaptar un total de 37.205 euros.

Posted in General | Tagged | Comments Off on L’associació Swim For ELA dona 61.000 euros per a la recerca

Finalitza l’assaig clínic fase 3 amb edaravone sense resultats positius

Els Laboratoris Ferrer van decidir centrar-se en l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) mitjançant un assaig clínic de fase 3 amb edaravone oral, un neuroprotector dissenyat per alentir la progressió de la malaltia, avaluat a través de l’escala funcional. L’estudi ADORE s’ha dut a terme després d’observar-se una resposta incerta a l’estudi de fase 2, així com a l’assaig realitzat amb edaravone per via intravenosa (EV). Malauradament, ha estat decebedor per a la comunitat de pacients i científica no poder demostrar els resultats esperats amb l’edaravone oral després del seguiment dels pacients durant 48 setmanes.

Vegeu la nota informativa de Ferrer sobre l’assaig ADORE

En el disseny de l’estudi de fase 3, hi van participar més de 300 pacients de diferents països, i es va dur a terme davant d’un grup de placebo. L’administració de 100 mg d’edaravone es va realitzar amb una proporció de 2:1, on dos pacients rebien el fàrmac davant d’un durant un període de 48-72 setmanes. L‘endpoint primari va ser el canvi a l’escala ALSFRS-R (Amyotrophic Lateral Sclerosi Functional Rating Scale-Revised) després de 48 setmanes.

La finalització de l’estudi ens pot ajudar a explicar que la distinció entre la fase 2 i la fase 3 d’un assaig clínic, que abasta diversos aspectes:

Objectiu principal:

– A la fase 2, l’objectiu principal és avaluar l’eficàcia del medicament i obtenir més informació sobre la seva seguretat en un grup més extens de participants que a la fase 1, podent incloure diversos centenars de subjectes.

– A la fase 3, es busca confirmar i estendre les troballes de la fase 2 en una població més àmplia, sovint incloent milers de participants. L’eficàcia i la seguretat del medicament s’avaluen en un context més representatiu de la població objectiu.

Disseny de l’estudi:

– Els estudis de fase 2 poden tenir diversos dissenys, com ara assaigs controlats aleatoris, però solen ser més petits i menys rigorosos que els estudis de fase 3.

– A la fase 3, els estudis són generalment més grans i rigorosos, amb assajos clínics controlats aleatoris que poden comparar el nou medicament amb el tractament estàndard o un placebo.

Durada:

– Els estudis de fase 2 poden durar des de diversos mesos fins a pocs anys, depenent de la complexitat del medicament i la malaltia que s’està tractant.

– A la fase 3, es requereix un període més extens, ja que es recopilen més dades i s’inclou un nombre més gran de participants. Pot portar uns quants anys completar els estudis de fase 3.

Aprovació regulatòria:

– Els resultats de la fase 2 ajuden a determinar el potencial del medicament i justifiquen la continuació amb estudis més amplis.

– Els resultats de la fase 3 són crucials per a la presentació de la sol·licitud d’aprovació del medicament davant de les agències reguladores. Si els resultats són positius i compleixen els criteris predefinits, el medicament es pot considerar per a la seva aprovació.

Posted in General | Tagged , , | Comments Off on Finalitza l’assaig clínic fase 3 amb edaravone sense resultats positius

Es crearan els dos primers centres públics d’Espanya per a l’atenció a persones amb ELA

Els pacients d’ELA de les comunitats autònomes d’Astúries i Extremadura comptaran amb els dos primers centres públics especialitzats en la seva atenció. El Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha signat sengles convenis amb els dos governs autonòmics per posar en marxa a Oviedo i a Càceres els dos primers centres de caràcter públic a Espanya i la Unió Europea adreçats específicament als pacients d’ELA i les seves famílies, des d’un enfocament comunitari i de proximitat.

Segons ha fet públic en una nota el ministeri, es destinaran 4,5 milions d’euros del Pla Europeu de Recuperació, Transformació i Resiliència a adequar les instal·lacions de dos centres, l’Antiguo Materno Infantil d’Oviedo, i el Residencial Cervantes, de Càceres, perquè puguin oferir un suport específic a la cura assistencial i clínica de les persones amb ELA.

Edifici de l’Antiguo Materno Infantil d’Oviedo.
Foto de José Manuel Iglesias Riveiro

Encara sense donar més detalls ni terminis, la nota ministerial afegeix que els resultats de la experiència es traslladaran al Consejo Territorial de Servicios Sociales i del SAAD (Sistema para la Autonomía y Atención de la Dependencia) per tal d’estudiar la seva implementació a d’altres comunitats autònomes. També s’indica que segons s’estipula als convenis, els governs asturià i extremeny es comprometen  a donar estabilitat i continuïtat als dos centres una vegada extingits els terminis del conveni amb el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, l’any 2026.

Segons informacions de mitjans asturians, està previst que el centre d’Oviedo pugui atendre de forma simultània 15 persones en habitacions individuals, a més de disposar de zones comunes per a visitants i professionals. Per la seva banda, el centre de Càceres comptarà amb 30 habitacions amb tot l’equipament necessari per rebre un resident i un acompanyant o cuidador familiar i terrasses accessibles des de cadascuna, segons informa el mitjà ConSalud.

Residencial Cervantes de Càceres.

La Dra. Mònica Povedano, responsable de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona de l’Hospital Universitari de Bellvitge,  considera que centres d’aquest tipus. on poder atendre els pacients en determinades fases de la malaltia, descarregant les famílies, “donen resposta a una necessitat dels pacients i els cuidadors”. “És clar que és un avenç que pot permetre que després d’una gastrostomia, la col·locació d’una ventilació, l’avenç de la feblesa o el maneig d’una traqueostomia, el pacient pugui ser tractat adequadament per professionals sanitaris”, afirma la Dra. Povedano.

Tot i així, considera que la solució òptima “és que el pacient estigui al seu entorn, i hem de continuar lluitant per l’existència de cuidadors professionals als domicilis, que ajudin els pacients i les famílies”.

Posted in General | Tagged , , , , , | Comments Off on Es crearan els dos primers centres públics d’Espanya per a l’atenció a persones amb ELA

Si encara no l’heu vist, podeu recuperar el documental sobre l’Unzué a la plataforma 3cat

El passat 18 d’octubre l’espai Sense Ficció de TV3 va tenir com a protagonista Juan Carlos Unzué. La cadena va emetre, en rigorosa estrena televisiva, el documental Unzué. L’ultim equip del Juancar. Podeu recuperar el documental, així com el programa especial que es va emetre a continuació a la plataforma 3cat.

  • En aquest enllaç podeu veure el documental Unzué. L’últim equip del Juancar
  • En aquest enllaç podeu veure el programa especial La nit d’Unzué

Produït per TV3 i dirigit per Xavier Torres, Santi Padró i Txus Muñoz, el documental acompanya l’exporter i exentrenador del Barça en el seu dia a dia des de que al juny del 2020 va fer públic el diagnòstic. Aleshores, l’Unzué es va proposar dues coses: d’una banda, visibilitzar la malaltia, l’ELA, i de l’altra muntar un gran esdeveniment per recaptar la quantitat més gran de diners per dedicar-los a la investigació.

La pel·lícula fa un seguiment exhaustiu de totes les reunions i converses amb dirigents del FC Barcelona i del Manchester City per organitzar un partit de futbol, que es va jugar al Camp Nou el 24 d’agost passat, amb una assistència de més de 91.000 espectadors i que va aconseguir una recaptació rècord de 4’3M euros, destinats a la recerca de l’ELA.

En paral·lel, Unzué obre literalment les portes de casa seva, ensenyant el seu progressiu deteriorament físic. En la pel·lícula també tenen un protagonisme especial altres pacients d’ELA, als qui Unzué visita i comparteix projectes per millorar la qualitat de vida de les personers que pateixen la malaltia.

El programa especial que es va emetre a continuació també va ser especialment emocionant. La presència d’alguns dels protagonistes del documental, entre ells el mateix Unzué, va aportar una multiplicitat de mirades i aproximacions a la malaltia. Entre aquests testimonis hi era el de la Dra. Mònica Povedano, cap de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB).

Posted in Actualitat, Conviure amb l'ELA, Conviure amb l'ELA, ELA actualitat, ELA actualitat, General | Tagged , , | Comments Off on Si encara no l’heu vist, podeu recuperar el documental sobre l’Unzué a la plataforma 3cat

Els pacients corroboren que la plataforma de telemedicina LinkELA millora la seva qualitat de vida

Pacients i professionals valoren de forma força positiva l’ús de la plataforma de telemedicina  LinkELA, segons els resultats del primer estudi sobre la seva implantació, que es va presentar en el decurs de la darrera conferencia de l’ENCALS, celebrada el passat mes de juliol a Barcelona.

Segons les conclusions d’aquest primer treball d’anàlisi, l’eina ha estat ben acceptada i valorada pels pacients i les seves famílies, que destaquen especialment la seva funció d’eina de seguiment complementari de l’evolució de la malaltia, amb procediments d’alarma davant de complicacions que resulten també molt útils per als professionals.

LinkELA és una aplicació mòbil centrada en el pacient, propietat de la Fundació Miquel Valls, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels pacients amb ELA, tot oferint una visió holística i un seguiment integrador, desenvolupat a partit de diferents qüestionaris que responen als requeriments d’un equip multidisciplinari.

L’app ha estat desenvolupada per Doole Health, una spin-off de la Fundació Lluita contra la Sida. Es va començar a utilitzar en una experiència pilot el desembre del 2020. Avui compta amb una cinquantena de persones afectades d’ELA registrades, tractades totes a la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona de l’Hospital de Bellvitge. La versió actual de l’aplicció conté quatre qüestionaris (símptomes de pneumologia i les escales ALS-FRS, ROADS i EAT-10) que els pacients completen mensualment o trimestralment. Després, el programari analitza les respostes dels pacients per alertar els metges si s’hi identifica un canvi rellevant. Per a la realització d’aquesta primera anàlisi s’han estudiat més de 1.900 qüestionaris i prop de 550 notificacions generades pel sistema d’alarmes.

S’utilitza un sistema de codi de colors per qualificar la progressió. Donat que els metges també tenen accés a l’eina, poden monitoritzar les dades registrades pels pacients com la nutrició, la ventilació, la mobilitat o paràmetres emocionals, evitant viatges i visites innecessàries a l’hospital, però assegurant la continuïtat assistencial.

El treball que es va presentar a la darrera edició de l’ENCALS subratlla també que són necessaris nous treballs de recerca en aquesta línia per avaluar més a fons l’aplicació i adaptar-la als requeriments dels usuaris i fer créixer els principals fonaments de LinkELA: comunicació, informació i adherència dels pacients amb ELA.

Article de referència amb els primers resultats de LinkELA

LinkELA: ALS Telemedicine project in Barcelona to facilitate a multidisciplinary follow-up from the patient’s home

Autors/es:

Alejandro Caravaca Puchades, Marta Llauger, Cristina Puig-Ram, Esther Sellés, Raúl Domínguez Rubio, Abdel Assialioui, Eva Farrero, Enric Prats, M. Núria Virgili-Casas, Verónica Herrera-Rodriguez, Elisabet Romero-Gangonells i Mónica Povedano Panadés

Posted in General | Tagged | Comments Off on Els pacients corroboren que la plataforma de telemedicina LinkELA millora la seva qualitat de vida

La videofluoroscòpia, una tècnica per tractar la disfàgia en els pacients d’ELA

La logopeda especialitzada en disfàgia de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona de l’Hospital Universitari de Bellvitge, Steffi Riera, explica com la videofluoroscòpia pot millorar la qualitat de vida dels i les pacients d’ELA, reduint l’impacte de les complicacions que provoca la disfàgia.

La disfàgia orofaríngia és reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut a la Classificació Internacional de Malalties i es defineix com la dificultat o disconfort durant la deglució, des que el subjecte es col·loca el menjar a la boca fins que arriba a l’estómac.

La videofluoroscòpia de la deglució (VFS) es considera la prova de referència per diagnosticar la disfàgia. Consisteix en una exploració instrumental que es duu a terme amb raigs X, i utilitza un contrast per distingir el pas del bol durant la deglució del pacient. Aquesta prova ens permet distingir les fases de la deglució i analitzar si el líquid o l’aliment passa a via digestiva o es desvia cap a via respiratòria. A més, ens permet visualitzar el pas del bol per l’esòfag i distingir dificultats de deglució en pacients amb problemes esofàgics.

Els estudis realitzats estimen en un 80% la prevalença de la disfàgia en pacients amb Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA). En el marc de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona (UFEM), que forma part del CSUR (Centres, Serveis i Unitats de Referència del Sistema Nacional de Salut), liderada per la Dra. Mónica Povedano, s’inicia el servei de VFS a pacients amb ELA. La UFM de l’Hospital de Bellvitge en col·laboració amb la Fundació Miquel Valls, atén el pacient amb ELA de forma multidisciplinària i multidimensional, aplicant un model d’atenció clínica innovador que centra la malaltia al malalt i al seu entorn. Ara el pacient amb ELA que acudeix a la UFM té la possibilitat de tenir un control de la seva disfàgia amb VFS per tenir un bon diagnòstic i prevenir complicacions mitjançant un tractament interdisciplinari més precís.

Un bon diagnòstic i tractament de la disfàgia ens preveu les complicacions que comporta.
La disfàgia pot ser causada per diversos motius i és molt prevalent en diferents tipus de pacients, des de gent gran a pacients neurològics que han patit un ictus o pateixen malalties neurodegeneratives, a pacients amb complicacions digestives, càncer de cap i coll entre d’altres. Les complicacions de la disfàgia són malnutrició, deshidratació per una alteració a l’eficàcia de la deglució, o bé complicacions respiratòries, infeccions respiratòries, pneumònia i fins i tot la mort per una alteració en la seguretat de la deglució.

Posted in General | Tagged , | Comments Off on La videofluoroscòpia, una tècnica per tractar la disfàgia en els pacients d’ELA